Wagyu Beef

De kaviaar van het vlees

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Wagyu ( 和牛) is van oorsprong van het Koreaanse schiereiland, maar na zijn import naar Japan in de 2° eeuw is het ras pas aan zijn bekendheid geraakt. Toch werd het rund eerst niet gehouden voor zijn melk- of vleeskwaliteit maar als werkpaard, en zo werd het ook behandeld. De Wagyu dieren werden goed verzorgd en kregen goed voer om op kracht te blijven, het kende weinig of geen stress en werd dagelijks gekamd en onderhouden. Het rund was sterk en kon grote lasten dragen door het onherbergzame Japan, wat het een geliefd lastdier maakte. Pas onder keizer Meiji (1867-1912) werd het religieuze verbod op het eten van vlees opgeheven en werd het meer gehouden voor zijn vleeskwaliteit die door de jaren heen onbewust was verbeterd. Eerst was het vlees enkel voorbehouden voor de keizer maar toen hij merkte dat ook de elite-soldaten er sterker van werden, begon het eten van het rund meer gebruikelijk te worden Maar het rundsvlees bleef er natuurlijk wel zeer prijzig.

En nu is dit lekkere vlees ook bij uw favoriete slager te krijgen.Waarom wagyu

Inderdaad waarom, Wagyu vlees is een vrij exclusief stukje steak. Er is geen ander rundsvlees dat zo gekend is als Wagyu en dit komt door zijn specifieke kenmerken. De marmering van het vlees is een van de hoogste graad en laat dat nu ook zorgen voor een bom van smaak (roomig en karaktervol van natuur) en malsheid. Het vet heeft een laag smeltpunt, zo begint er al een olielaagje op het vlees te komen bij kamertemperatuur waardoor het vlees ook niet echt boter behoeft bij het bakken. Maar wist je dat het vet ook gezond is!? Het vet van de Wagyu-runderen zit vol met onverzadigde vetzuren met omega3 en 6 (net zoals zalm). Deze vetzuren hebben als eigenschap dat ze het cholesterolgehalte verlagen, en als de cholesterol verlaagt, dan verlaagt ook de kans op hart-en vaatziekten, dus in dit geval geldt zeker: hoe vettiger hoe prettiger.

Wagyu beef, steak, BBq, wagyu, spar banneuxwijk, slager jo

Titel

De drie elementen van lekker rundvlees zijn: smaak, aroma en textuur.

Wagyu heeft een zoetere rundssmaak en een eigen specifieke geur, het wagyu-aroma een ietwat zoete geur die een beetje aan fruit doet denken. Het vlees heeft een fijne structuur waardoor het mals is maar is ook zeer mooi gemarmerd. Het intermusculair vet zorgt voor de smaak en smelt weg bij het bakken dankzij zijn lage smeltpunt, dit zorgt dan ook weer dat het vlees nauwlijks tot geen boter nodig heeft tijdens het bakken.

Om wagyu mooi te bakken is simpel, het vlees heeft al veel smaak van zijn eigen en er veel kruiden op doen is echt overbodig. Peper de steak en schroei hem dicht en doe er na het bakken nog wat grof zeezout op bij het serveren. Om wagyu te bakken moet je zeker niet gaan overdrijven,   hoogstens saignant, dan komen de smaken en aromas het meest tot hun recht.

Het Hof van Ossel

Voor Wagyu runderen heb je natuurlijk een goede boer nodig, de boer voor het Wagyu-rund is Filip. Filip is de baas op Het Hof van Ossel, en dit is hun verhaal. Het Hof van Ossel is een historische vierkantshoeve daterend uit 1769. Reeds van bij aanvang stond ze gekend voor haar kwaliteit. In 2007 startten ze met het kweken van Wagyurunderen en staat de kwaliteit opnieuw centraal. Er werden met een beveiligd transport 100% raszuivere embryo’s overgevlogen naar het Hof van Ossel. Na jaren van studie, onderzoek, testwerk en doorgedreven zorg voor de runderen, is het vlees nu commercieel beschikbaar.

Maar slager Jo gaat nog een keertje op bedrijfsbezoek voor een inspectie .En natuurlijk volg er dan een mooi verslag