Titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Recepten & tips

Hier probeer ik (Slager Jo) jullie wat recepten en tips te geven met producten die je bij ons in de winkel vind of tips over hoe je het beste iets kunt bereiden.

De recepten zijn altijd zelf geprobeerd en getest, aangepast aan het seizoen.

Moinkballs 'n cheese

Preparation time: 40 min
Servings: 4 portions

Moinkballs is een samentrekking van moo en oink het geluid wat een koe en een varken maken.

Het zijn lekkere rundsballetjes gewikkeld in gerookt spek  lekker als hapje op zowel de zomer en winter BBQ


Ingredients:

Voor het vlees

750gr rundsgemalen

60gr gemalen parmezaankaas

1 ei

60 gr paneermeel

1 el lookpoeder

1tl zeezout

1tl versgemalen peper

1tl gedroogde oregano

2tl gedroogde peterselie

20 schijfjes gerookt spek uit eigen werkplaats

120ml melk

een droge bbq rub


Voor de saus.

500ml volle room (voor een lekkere smeurige saus)

875gr gemalen kaas

2chilly pepers (zonder zaadjes)

1el chilly poeder


Preparation:

Het vlees

In de keuken

  1. meng ret rundsvlees met alle ingrediënten goed onder elkaar tot een homogene massa
  2. maak balletjes van het mengsel en doe ze in een schaal
  3. bestrooi de balletjes met een BBQrub naar keuze
  4. omwikkel de balletjes met gerookt spek

Op de BBQ

  1. verwarm u BBQ  tot 120°c met indirecte warmte
  2. voeg een had vol rooksnippers toe en rook de balletjes afhenkelijhk van de dikte 1 u of tot 72°c kern
  3. smeer ze in met een BBQ saus
  4. leg de balletjes in de kaas saus en prik er tandestokertjes in


De saus

  1. verwarm de room tot ongeveer 60°c voer de chillie peper en poeder toe en laat zo een half uurtje trekken
  2. warm terug op tot tegen het kookpunt neem van het vuur en doe er langzaam de kaas bij tot een smuerige saus

Cote à lôs  steak biefstuk

dryaged vlees

Voor een stuk dry aged vlees is het belangrijk dat het rustig op temperatuur kan komen, leg het dus eerst op kamer temperatuur.

Je kunt het vlees op voorhant kruiden of na het bakken met grof zout bestrooien. na het vlees even op temperatuur is gekomen leg je het in de oven open op de roosten op 50°c dit voor zeker 45min tot 1uur voor een stuk van 800gr. je kunt het stuk ook zeker langer laten liggen het vlees gaat op dezer temperatuur niet garen maar mooi rondom aandrogen zodat het vocht blijf in het vlees en er een mooie krokante bakkorst ontstaat. Na de oven kun je het vlees NIET meer kruiden want het is rondom droog en de kruiden gaan niemeer blijven plakken, je kunt wel nog en vlees mooi trancheren en besprenkelen met grof zeezout als final tutch. Voor het bakken van het vlees: zorg dat je pan heet is bak het stuk vlees in boter of olie de baktijd hangt af van de gewentste gaarheid oefening baart kunst maar Slager Jo kan je zeker wat tips geven.

smakelijk!!!!!

Aardappelwedges
met frisse dip

Preparation time: 45 min
Servings: 4 portions

Nog nooit aardappelwedges gemaakt, zeg je? Tijd om het eens te proberen! Deze aardappelpartjes uit de oven zijn ideaal als bijgerecht makkelijk om te maken en in een wip klaar. Hoe je je aardappelwedges lekker krokant aan de buitenkant en binnenin heerlijk zacht krijgt, ontdek je hier.


Ingredienten:

  • 500gr vastkokende aardappelen
  • rozemarijn
  • peper
  • zout
  • look
  • olijfolie


VOOR DE DIP

  • 2 el mayonaise
  • 1 à 2 el zure room
  • 0.5 tl paprika poeder (gerookt)
  • 1 teentje look
  • 1 tl zeste van citroen
  • 1 el gehakte peterselie


Voorbereiding:

Verwarm de oven op 200°c. Sneid de aardappelen in partjes met of zonder schil.

Kruid met peper en zout, rozenmarijn en plet een teentje look over de aardappelen besprenkel met voldoende olijfolie. Goed mengen en de oven in schuiven.

Zet de oven op 190°c en bak de aardappel partjes 40-45 min. tot ze goudbruin zijn. ( Hou je van pikant voeg cayennepeper toe, ben je een kaas lief hebber strooi er gemalen kaas over)


De dip:

Meng 2 eetlepels mayonaise met 1 à 2 eetlepels zure room. Meng hieronder ½ koffielepel paprikapoeder, 1 geplet teentje look, 1 theelepel citroenrasp en 1 eetlepel gehakte peterselie.




BBq Bacon
Chillen & grillen

Preparation time: 2u 30min
Servings: 4 portions
BBq Bacon

Perfect gegrild spek maken?  Dit is het recept van Slager Jo.

Het spek is lekker mals, sappig en botermals. Super makkelijk te bereiden en altijd perfect.

Lakken en Bakken, chillen grillen en good food


Ingredients:

Voor het vlees

  • 1Kg gezouten spek uit eigen werkplaats
  • 3l kalfsbouillon
  • 1 dikke ui
  • 3 dikke wortels
  • 8 stengels selder
  • paar blaadjes laurier
  • paar takjes thijm (of gedroogde thijm)
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 kruidnagel
  • 10 geplette peperbolletjes
  • 1 steranijs


De lak

  • 2el honing
  • 1el graanmosterd
  • snuifje gedroogde thijm
  • een snuifje gedroogde oregano

Preparation:

Verwarm de oven voor op 160C°.

Maak eerst de boullon door de kalfsfond in een ketel te doen en alle groenten en kruiden toe te voegen.

Snijd de groenten grog in grote stukken.

Breng vervolgens de bouillon aan de kook terwijl je het spek aan de zwoerdkant insnijd (dit voorkomt dat het spek gaat opkrullen) en giet de bouillon bij het spek in een grote ovenschaal.

Zorg dat het spek onderstaat tot aan de zwoerd, als deze boven water blijft dan zal de zwoerd lekker krokant worden.

Schuif de schotel in de oven (of bbq met indirecte hitte)

en laat het 2u 30min garen. Vul regelmatig wat bouillon bij zodat enkel de zwoerd boven water blijft. 

Maak intussentijd de lak door alle ingredienten te mengen tot een gladde massa (je mag zout toevoegen, maar pas op, het vlees is al gezouten).

Haal het spek na 2u30min uit de bouillon en laat even afkoelen, dit zal zorgen dat het spek terug opstijft en makkelijk te snijden is.

De bouillon kan gebruikt worden voor een stevige consommé-soep, gewoon even zeven en ontvetten ( je kan het ook invriezen en gebruiken als bouillon blokjes)


Het spek in dikke schijven snijden van 1 cm en insmeren met de lak. Vervolgens grillen op een warme bbq of pan tot het mooi bruin is. Lekker met aardappelwedges of een witte koolsla op een toostje.


Barbecued Short Ribs

Preparation time: 40 min
Servings: 4 portions
short ribs

Shortribs zijn lekkere ribben van het rund. ze worden botermals en super sappig. Ze vergen veel geduld om klaar te maken maar zijn zeker het wachten waard. Vraag slager Jo om ze reeds te ontvliezen (het vlies wordt taai)



Ingrediënten:

  • 2-3 kg short ribs
  • 100 ml soya saus
  • 50 gram bruine suiker
  • 2 eetlepels rijstazijn of witte wijnazijn
  • 2 eetlepels sesam olie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 chilipepers, zonder de zaadjes in stukjes gesneden. Snij de witte zaadlijsten mee als je van heet houdt
  • Een biertje naar keuze (ik had een blonde leffe)

Serveer met

  • Een bosje lente ui
  • Een hele courgette
  • Wilde of witte rijst

Bereiding:

  • Mix het geheel zonder de spareribs natuurlijk in een kom
  • Doe de marinade samen met de ribs in een plastic zak en zet deze minstens 3 uur in de koelkast, het liefst een hele nacht.
  • Keer de zak een paar keer om de paar uur zodat alles goed gemarineerd wordt
  • Haal de ribs uit de marinade en verwijder de overtollige marinade
  • Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 120-130 graden celsius
  • Haal de short ribs uit de marinade en leg ze aan de koele zijde op het rooster en sluit het deksel.
  • Als de shortribs een kerntemperatuur bereikt hebben van 70 graden Celsius dan pakken we ze in. Neem een flinke ovenschaal of braadslee waar de shortribs in passen. Leg daar de stukken short rib in.
  • Giet een flesje bier leeg in de ovenschaal en sluit de ovenschaal af met aluminiumfolie
  • Leg de ovenschaal terug op de barbecue tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 92 graden Celsius.
  • Haal de schaal van het rooster en laat de short ribs nu minstens een half uur tot een uur rusten
  • Snij ondertussen de courgette in blokjes van ongeveer 1 cm. En kook de rijst
  • Roerbak de courgette in een paar eetlepels sesam olie.
  • Snij de wortels van de lenteui. Laat wel de rest van de bol zitten en gril ze om en om op de barbecue tot ze zacht zijn.
  • Serveer de short ribs met de rijst en de groenten


Ragitoni met spinazi en gegrilde kip

Preparation time: 40 min
Servings: 4 portions
kipfilet met ragitoni met spinazi en kipfilet

Lekker luchtig gerechtje met verse spinazi en magere gegrilde kip

Genoeg voor 4 personen


Ingredients:

  • 2 kipfilets in de lengte doorgesneden

  • 2 zakken verse spinazi 450gr

  • 1  potje platte kaas (met kruiden)

  • 2 sjalotjes

  • 1 teentje look

  • 1 potje halfgedroogde tomaatjes

  • 1 doosje ragitoni pasta

  • 1 handje pijnpoompitjes gegrild


Preparation:

Zet water op voor de pasta met zout en kook ze naar instructies op de verpakking.

Versnipper de sjalotjes en de look, stoof deze aan.

Voeg de spinazi toe en stoof deze mee tot die mooi is ingekrompen. Roer er een goede lepel platte kaas onder, versnijd de zongedroogde tomaatjes en doe die bij de spinazi, zet de olie van de tomaatjes appart.

Kruid de kipfilets met peper en zout en smeer ze in met de olie van de tomaatjes.

Grill de kipfilets in een grillpan (dan krijg je de mooie grill streepjes )

Dresseer het bord door eerst de pasta te schikken op het bord met een lepel van de gestoofde spinazi erop, snijd de kipfilet in reepjes en leg hem op de spinazi  strooi er gegrilde pijnboompitjes over. Klaar!


Smakkelijk!!